Det går mye i hund og hest her i huset! Denne siden handler først og fremst om vårt hundehold og våre hunder. Hundeinteressen sitter høyt hos oss begge, selv om det nok er jeg, Line, som tar det meste av treninga, er Ådne like glad i de 4-bente som jeg. Vi er begge veldig glad i friluftsliv, og tilbringer mye tid i fjell og skog.

Vi bor på og driver Buan Gård i Orkdal kommune, og vi begge trives veldig godt med arbeidet med gården og dyra, i kombinasjon med barnevernstiltakene her på gården. Ådne og jeg har Bachleor i Samfunnsvitenskap/psykologi fra NTNU i Trondheim, og Line har også studert "dyreassisterte intervensjoner" (tidligere dyreassistert terapi) ved UMB på Ås. Hundene bruker vi aktivt i arbeidet med Grønn Omsorg her på gården vår, til glede for barna, oss og hundene. Vi har to sønner, Henrik (f. 2015) og Olav (f.2018) og ei fosterdatter (f.97).

Samojed har vi hatt selv siden 2008, men jeg har lånt og trent samojeder siden ca 1995. Border collie har vi hatt siden 2006, og Hovawart hadde vi 3 av i perioden mellom 1998-2013. Sammen med oss bor også katten Pusur. Pusur lar seg villig vaske av samojedene, men andre raser liker han ikke noe særlig.

På siden "hundene" står det en presentasjon av hver enkelt hund. Jeg ønsker å få frem alle sider ved mine hunder, ingen hunder er perfekte. Dessverre er sidene til hundene dårlig oppdatert de siste årene, men spør gjerne om du lurer på noen om hundene våre! For å drive god avl mener jeg det er viktig å være åpen og ærlig både når det kommer til en hunds fordeler og bakdeler. Den perfekte hund finnes ikke, men det er lettere å jobbe mot å skape denne når man er åpen om alle sidene ved en (avls-) hund. Derfor vil jeg ikke bruke denne siden til bare skryt, men prøve å beskrive hundene slik de er på godt og vondt.

Fannhvít, som hjemmesiden heter, er vårt kennelnavn. Det er Islandsk, og betyr "hvit som snø". Grunnen til at kennelnavnet ble et islandsk ord kommer av min fascinasjon over Island, naturen der, språket og Isladshesten. At det ble akkurat Fannhvit kommer av ordets betydning, "hvit som snø", siden vi er veldig glade i snøen, vinteren, vinterfjellet, og ikke minst vår hvite rase, Samojedhunden. Siden gårdsnavnet vårt, Buan, var opptatt som kennelnavn, ble det "av Fannhvít".

Vårt første kull ble født i desember 2010. Vi er i vårt oppdrett opptatt av helse, mentalitet, funksjonalitet, og å bevare og utvikle samojeden som den polare sledehundrasen den er. Pels og kropp skal være funksjonell for det formå let rasen en gang var ment for. Les gjerne denne flotte artikkelen om samojeden og polare egenskaper; LINK (svensk). Foruten å være et naturlig valg for den friluftsinteresserte skal samojeden også være en god familiehund og kompis.

Vi har funnet vår rase i samojeden, og er heldige som får dele hus disse herlige hundene. Som utgangspunkt har vi at vi ikke tar kull hvor jeg ikke har ønske om å beholde valp(er) fra kombinasjonen selv. Mer om hvordan valpene har det hos oss kan dere lese om på siden "valper". Utvelgelse av egnet hannhund til kommende kull er en prossess jeg bruker mye tid på, og jeg gjør mitt ytterste for å finne en hannhund som matcher min tispe på best mulig vis.

Alle våre hunder bor hjemme hos oss, vi bruker ikke fôrverter/deleiere/sameie på våre tisper. For oss føles det ikke riktig å ha hunder ut på for/deleie/sameie, da særlig tisper, og det er ulike grunner til at jeg føler det slik. For det første vil kjenne avlstispene mine veldig godt og oppleve de selv i flest mulig settinger for å vite mest mulig om hva jeg avler på, mentalt som fysisk. En annen årsak er det at å få et valpekull er en stor påkjenning og ikke minst risiko for tispa. Den risokoen er jeg klar over og den kan jeg stå for den med mine egene tisper, men JEG ønsker ikke å ta den risken med andres hund (hvilket en forvertshund i praksis er). En tredje, og vel så viktig årsak, er hundens trygghetsfølelse, jeg synes tispa fortjener å være i sitt hjemmemiljø hvor hun er trygg og godt kjent når hun skal føde og oppfostre valper. Det er mine personlige meninger, og jeg har forståelse for at ikke alle deler de! Skulle det være aktuelt å sette hunder ut på fôr fra oss måtte det evt vært voksne hunder som av ulike grunner ikke fungerer inn i flokken vår lenger, men som jeg vil ha spesielt nær kontakt med. Det vil dermed heller selvfølgelig aldri aktuelt å selge valp til noen som skal ha den ute hos fôrvert.

Selv om vi har mange hunder bor de også mye inne. Vi har 4 store hundegårder ute, men alle hundene er inne på kvelden og om natta. På dagtid er oftest 3 hunder inne samtidig, og vi bytter på hvem det er. Vi ønsker også at valper vi selger skal få bo mye inne i sine nye hjem.

Grunnen til at vi valgte akkurat samojed var at vi ønsket oss en rase vi kunne kjøre slede/vogn med, og være aktiv med året rundt, og som var særlig egnet sammen med barn og unge. Siden vi har barn og driver med grønn omsorg er temperament og mentalitet særdeles viktig for oss, og da ble samojeden med sitt herlige vennlige vesen et selvsagt valg. Når jeg var yngre, ca i 1995-1999 hadde jeg en god nabo som eide en samojed, Ramnfløyas Akela (bildet til høyre). Akela var jeg mye på tur med, og jeg brukte mye tid sammen med henne. Akela lærte meg rasen å kjenne, og det er nok hennes fortjeneste at vi i dag har samojeder i hus. Akela og jeg trente en del agility og lydighet på hundeklubben, og vi var med på noen utstillinger, blant annet stilte jeg henne til NUCH på NKK Trondheim i 1998. Mest av alt gikk vi lange fine turer sammen. Jeg er veldig glad Eva og Ben, som eide Akela, viste meg tillit til å få holde på så mye med Akela som jeg gjorde tross min unge alder, det var av større betyning en vi forsto den gangen! Akela vil alltid ha en spesiel plass i hjertet mitt selv om hun ikke var min hund.

Kontakt: buan.line (a) gmail.com


Nedenfor følger noen bilder fra vårt hundeliv...