Ådne & Line


Vi bor på og driver Buan Gård i Orkdal kommune, og vi begge trives veldig godt med arbeidet med gården og dyrene.  Ådne og jeg har Bachleor i Samfunnsvitenskap/psykologi fra NTNU i Trondheim, og Line har også studert "dyreassisterte intervensjoner" (tidligere dyreassistert terapi) ved UMB på Ås. Hundene bruker vi aktivt i arbeidet med Grønn Omsorg her på gården vår, til glede for barna, oss og hundene. Vi har to sønner, Henrik (f. 2015) og Olav (f.2018) og fosterdatter (f.97).
Oppdrett


Fannhvít, som hjemmesiden heter, er vårt kennelnavn. Det er Islandsk, og betyr "hvit som snø". Grunnen til at kennelnavnet ble et islandsk ord kommer av min fascinasjon over Island, naturen der, språket og Isladshesten. At det ble akkurat Fannhvit kommer av ordets betydning, "hvit som snø", siden vi er veldig glade i snøen, vinteren, vinterfjellet, og ikke minst vår hvite rase, Samojedhunden. Siden gårdsnavnet vårt, Buan, var opptatt som kennelnavn, ble det "av Fannhvít".


Vårt første kull ble født i desember 2010. Vi er i vårt oppdrett opptatt av helse, mentalitet, funksjonalitet, og å bevare og utvikle samojeden som den polare sledehundrasen den er. Pels og kropp skal være funksjonell for det formå let rasen en gang var ment for. Les gjerne denne flotte artikkelen om samojeden og polare egenskaper. Foruten å være et naturlig valg for den friluftsinteresserte skal begge rasene også være en god familiehund og kompis. Som utgangspunkt har vi at vi ikke tar kull hvor jeg ikke har ønske om å beholde valp(er) fra kombinasjonen selv. Mer om hvordan valpene har det hos oss kan dere lese om på siden "valper". Utvelgelse av egnet hannhund til kommende kull er en prossess jeg bruker mye tid på, og jeg gjør mitt ytterste for å finne en hannhund som matcher min tispe på best mulig vis.


Grunnen til at vi valgte akkurat samojed var at vi ønsket oss en rase vi kunne kjøre slede/vogn med, og være aktiv med året rundt, og som var særlig egnet sammen med barn og unge. Siden vi har barn og driver med grønn omsorg er temperament og mentalitet særdeles viktig for oss, og da ble samojeden med sitt herlige vennlige vesen et selvsagt valg. Når jeg var yngre, ca i 1995-1999 hadde jeg en god nabo som eide en samojed, Ramnfløyas Akela (bildet til høyre). Akela var jeg mye på tur med, og jeg brukte mye tid sammen med henne. Akela lærte meg rasen å kjenne, og det er nok hennes fortjeneste at vi i dag har samojeder i hus.


Border colliene er viktige kollegaer for oss på gården. De hjelper til med sauene både i fjøset, på heimbeite og i fjellet.


Forvert/deleie


Alle våre hunder bor hjemme hos oss, vi bruker ikke fôrverter/deleiere/sameie (samme ulla, ulike navn) på våre tisper. For oss føles det ikke riktig å ha hunder ut på for/deleie/sameie, da særlig tisper, og det er ulike grunner til at jeg føler det slik. For det første vil kjenne avlstispene mine veldig godt og oppleve de selv i flest mulig settinger for å vite mest mulig om hva jeg avler på, mentalt som fysisk. En annen årsak er det at å få et valpekull er en stor påkjenning og ikke minst risiko for tispa. Den risokoen er jeg klar over og den kan jeg stå for den med mine egene tisper, men JEG ønsker ikke å ta den risken med andres hund (hvilket en forvertshund i praksis er). En tredje, og vel så viktig årsak, er hundens trygghetsfølelse, jeg synes tispa fortjener å være i sitt hjemmemiljø hvor hun er trygg og godt kjent når hun skal føde og oppfostre valper. Det er mine personlige meninger, og jeg har forståelse for at ikke alle deler de! Skulle det være aktuelt å sette hunder ut på fôr fra oss måtte det evt vært voksne hunder som av ulike grunner ikke fungerer inn i flokken vår lenger, men som jeg vil ha spesielt nær kontakt med. Det vil dermed heller selvfølgelig aldri aktuelt å selge valp til noen som skal ha den ute hos fôrvert.


Et hundeliv


Det går mye i hund og sau her i huset!  Hundeinteressen sitter høyt hos oss begge, selv om det nok er jeg, Line, som tar det meste av treninga, er barna og Ådne like glad i de 4-bente som jeg. Vi er alle veldig glad i friluftsliv, og tilbringer mye tid i fjell og skog. Gården driver vi sammen, og vi har 100 sauer som beiter i Trollheimen om sommeren. Det gir en unik mulighet til å bruke hundene på en naturlig måte, både til gjeting, kløv, trekk, kadaversøk og turkompis. Samojed har vi hatt selv siden 2008, men jeg har lånt og trent samojeder siden ca 1995. Border collie har vi hatt siden 2006, og Hovawart hadde vi 3 av i perioden mellom 1998-2013. Sammen med oss bor også katten Pusur.


Selv om vi har mange hunder bor de også mye inne. Vi har 4 store hundegårder ute, men alle hundene er inne på kvelden og om natta. På dagtid er oftest 3 hunder inne samtidig, og vi bytter på hvem det er. Vi ønsker også at valper vi selger skal få bo mye inne i sine nye hjem


Bilder sier mer enn tusen ord...